Van Ginkel

6 tips om de levensduur van houten pallets te verlengen

Geplaatst op

De gemiddelde levensduur van houten pallets is ongeveer 3 tot 5 jaar, wat zeker geen korte levensduur is voor een product dat voortdurend zware ladingen door het hele land of zelfs Europa vervoert. We weten echter dat elke supply chain manager ernaar streeft om de levensduur van zijn pallets te verlengen zonder dat dit ten koste gaat van de veiligheid van de producten en de medewerkers die de pallets dagelijks behandelen. Een langere levensduur van de pallets betekent natuurlijk minder geld dat aan pallets wordt besteed. Daarom lees je hier tips hoe je de levensduur van de pallets kunt verlengen en ze steeds opnieuw kunt gebruiken voor een meer kosteneffectieve palletoplossing.

Train medewerkers

De meeste schade aan pallets is te wijten aan een menselijke fout, bijvoorbeeld door de tijdsdruk. Door medewerkers te trainen in het goed laden en beheren van pallets  kun je schade aan pallets voorkomen, waardoor de levensduur van houten pallets wordt verlengd. Hieronder enkele gemakkelijk te onthouden tips om te delen met het personeel:

  • Vermijd het duwen en slepen van pallets over de vloer. Pallets zijn ontworpen om tijdens het transport te worden opgepakt.
  • Lijn de vorkheftruck langzaam uit, voorzichtig om te voorkomen dat het laadbord van de pallet wordt beschadigd.
  • Steek de palletkrik en de vorkheftanden volledig in de pallethouder en de vorkheftanden voordat u ze optilt.
  • Laat de pallets niet vallen.
  • Stap niet op pallets. Als u op pallets moet stappen, stap dan alleen op de plaats waar de plank versterkt is met een blok of een trapleuning.

Overweeg het gebruik van behandelde pallets

Behandelde pallets kunnen extra kosten met zich meebrengen, maar kunnen uiteindelijk toch geld besparen. Onbehandelde pallets worden gemakkelijker verzwakt door vocht, slecht weer en insecten, waardoor de totale levensduur wordt beperkt. Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van gedroogd materiaal in plaats van groen hout de duurzaamheid met 43 procent verbetert.

Gebruik een pallet-herstel-programma

Een palletherstel-, -reparatie- en -retourprogramma is een gesloten kringloopsysteem waarmee je kosten kunt besparen en de levensduur van de pallets kunt verlengen door consistente palletreparatie.

Kies het juiste palletontwerp

Wanneer je pallets koopt, zorg er dan voor dat ze zijn ontworpen voor het product dat ze zullen vervoeren. Zware voorwerpen moeten bijvoorbeeld worden vervoerd op pallets die zijn ontworpen met het product in gedachten. Hoewel standaardpalletmaten geschikt kunnen zijn, kun je met de palletleverancier bespreken of aangepaste pallets een betere optie zijn.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden