Van Ginkel

ERP software voor installatie en onderhoud

Geplaatst op

Installateurs moeten hun ERP-systemen gebruiken om projecten te verwerken, magazijnen te beheren en tegelijkertijd transparantie te creëren voor hun eigen klanten.

De eisen voor installatiebedrijven zijn vrij hoog. Klanten eisen een snelle en hoogwaardige orderverwerking tegen de meest gematigde prijzen. Tegelijkertijd worden we geconfronteerd met wereldwijde uitdagingen zoals knelpunten in het aanbod en het tekort aan geschoolde werknemers, die moeten worden overwonnen.

Om de eigen marktpositie te behouden en uit te breiden zijn moderne digitale processen nodig in de gehele supply chain. Deze worden mogelijk gemaakt met ERP-software speciaal voor installateurs. We laten u zien wat belangrijk is bij het kiezen van een geschikte ERP-software, welke functies noodzakelijkerwijs moeten worden opgenomen en onderzoeken de vraag wat een ERP-systeem is.

ERP-software voor installateurs

Met ERP-software voor installatie en onderhoud kunnen alle processen digitaal in kaart worden gebracht. De gegevens van de afzonderlijke processen worden vervolgens samengevoegd tot een centrale database en kunnen hier door alle belanghebbenden worden bekeken. Hierdoor wordt informatie veel sneller verspreid, zijn processen transparanter en efficiënter en kunnen middelen beter worden gepland.

Hiervoor bestaat een ERP-pakket uit meerdere modules die via de database met elkaar verbonden zijn en zo de weg vrijmaken voor afdelingsoverstijgende processen. Middelen kunnen centraal worden verdeeld over de bestaande processen, zodat zowel verspilling als knelpunten bijna kunnen worden uitgesloten.

Om alle toegevoegde waarde van dergelijke software te kunnen benutten, moet het perfect passen bij uw eigen bedrijf. Ook met betrekking tot het licentiemodel moeten beslissingen worden genomen. Een ERP-software kan worden geïmplementeerd op de interne servers, of kan ook worden verkregen vanuit een cloud.

Vooral kleine en middelgrote bedrijven zonder eigen brede IT-infrastructuur kunnen baat hebben bij een cloudoplossing. U boekt licenties volgens uw behoeften en heeft vervolgens eenvoudig toegang tot de ERP-software via internet. Eigen servers zijn dus verouderd en de hoge initiële investeringen voor de aankoop van software worden geëlimineerd.

Functies van een ERP-software voor installatie

Laten we eens kijken naar enkele basisfuncties van ERP-software die speciaal is ontworpen voor installateurs en hun concrete toegevoegde waarde in de praktijk benadrukken.

Warehouse Management Systeem

Magazijnbeheer speelt een belangrijke rol in installatiebedrijven. In het kamp zit traditioneel veel kapitaal vast, vaak uit subjectieve angst om leeg te lopen. Met een magazijnbeheersysteem kunnen maximale en minimale voorraadlimieten worden bepaald en gedefinieerd. Als het magazijn leeg dreigt te lopen, kan automatisch een bijbehorende inkooporder worden gemaakt.

Inkomende goederen worden direct gescand en in het systeem ingevoerd. Daarnaast bepaalt de software de optimale opslaglocatie en wijst indien nodig een specifieke processtap toe aan het artikel. Zo is het voor alle actoren altijd duidelijk welk artikel vrij is voor verwijdering en welk artikel waarschijnlijk geblokkeerd is voor andere projecten.

Planning van materiële vereisten (MRP)

Met een module voor materiaalbehoefteplanning, kortweg MRP,  kan de toekomstige vraag naar materialen worden voorspeld. Met planning software zijn verschillende procedures beschikbaar, die in combinatie exacte informatie geven over welke artikelen op welk moment in welke hoeveelheid op voorraad moeten zijn. Dit ontlast de magazijnen weer enorm.

Projectmanagement

Een projectmanagementmodule binnen uw eigen ERP-software maakt het veel eenvoudiger om projecten te berekenen, plannen, uitvoeren en voltooien. Alle voorraden en medewerkerscapaciteiten kunnen al worden meegenomen in de projectberekening. Op deze manier kunnen aanzienlijk betrouwbaardere uitspraken worden gedaan  met betrekking tot kosten en verwerkingstijd.

Projecten kunnen worden onderverdeeld in verschillende subsecties. Deze kunnen vervolgens centraal worden toegewezen aan de benodigde materialen en de verantwoordelijke medewerkers. Door middel van een duidelijke voortgangsbewaking heb je altijd in de gaten hoe ver een bepaald onderdeel is gevorderd en kun je de volgende taken daarop voorbereiden.

Vermogensbeheer

Met asset management kunnen alle technische systemen in kaart worden gebracht en beheerd in de ERP-software. Onderhoudsdata voor elk systeem worden hier opgeslagen, evenals alle andere technische gegevens en eerdere onderhoudswerkzaamheden aan de systemen. Verantwoordelijkheden kunnen hier ook eenvoudig worden bekeken.

Als er onderhoudsafspraken moeten worden gemaakt, kunnen deze tijdig worden gepland en kunnen alle benodigde materialen direct op de plaats van gebruik worden afgeleverd. Dit ontlast op zijn beurt ook uw eigen magazijn en maakt processen veel sneller en efficiënter. Deze besparingen kunnen vervolgens ook worden doorberekend aan klanten, wat bijdraagt aan langdurige klantloyaliteit.

Conclusie: Mahr Efficiëntie en transparantie Bedankt ERP voor de installatie

Installatiebedrijven zijn vaak op veel verschillende locaties tegelijk in beweging. Deze flexibiliteit moet ook tot uiting komen in de ERP-software. Een mobiele versie van de software is essentieel. Uiteindelijk is het echter belangrijk om individueel te bepalen welke eisen een ERP-pakket heeft en welk licentiemodel geschikt is voor uw eigen bedrijf.

Onze IT en ICT consultants van erpoverzicht.nl kunt u direct verschillende systemen op de markt filteren op basis van uw criteria en deze met elkaar vergelijken. Zo kunt u snel en eenvoudig bij uw perfecte software komen en vandaag nog beginnen met uw ERP-project.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden