Van Ginkel

Hoe bescherm je palmbomen tijdens de winter?

Geplaatst op

Palmbomen zijn schitterende bomen die bij vrijwel elke tuin passen. Om blijvend te genieten van deze palmbomen, dien je deze goed te onderhouden en te beschermen tijdens de winter. Je hebt bijvoorbeeld een mooie Wagner palm, Mexicaanse waaierpalm of Chinese waaierpalm gekocht. Het zou dan zonde zijn dat je hem de eerstvolgende winter al uit de grond moet trekken om hem weg te gooien. Om dat te voorkomen, geven we je tips over het beschermen van palmbomen tegen lage temperaturen.

Zijn palmbomen winterhard?

Sommige palmbomen zijn winterhard en mogen tijdens de winter buiten blijven staan. Deze palmbomen mogen gerust buiten blijven staan in de winter. Het gaat hier om bijvoorbeeld Chinese waaierpalmen, Wagner palmen en palmlelies. Bij langdurige vorst of vrieskou is het wel aan te raden om deze palmbomen te beschermen, bijvoorbeeld door een vliesdoek om de bomen te wikkelen.

Palmbomen beschermen tegen vorst en wind

Het beschermen van palmbomen tegen vorst en wind is vrij eenvoudig. Zorg ervoor dat wortels beschermd zijn door ze af te dekken met stro, houtsnippers of isolatiemateriaal (zoals steenwol). Er mag geen langdurige vocht in de bedekking komen, want daardoor kan schimmel ontstaan. De bladeren beschermt u door ze bij elkaar te binden. Doe er vervolgens een verwarmingsdraad (of lekker origineel: kerstverlichting!) omheen. Bij aanhoudende vorst kun je een laag stro op de kroon leggen en het geheel bedekken met vliesdoek of rietmatten. Zorg er wel voor dat er lucht bij de palm kan.

Palmboom beschermen tegen vorst en vocht

De beste manier om je palmboom te beschermen tegen vocht en vorst, is het bouwen van een tentje. Hiermee bescherm je de boom tegen zowel vorst als vocht. Maak met houten palen een frame en maak daar een constructie van om de palmboom heen. Doe aan de boven- en zijkanten folie en maak er sneden in voor de ventilatie.

Zorg er wel voor dat je de bescherming weghaalt zodra het weer warmer weer wordt, om schimmelvorming te voorkomen.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden