Van Ginkel

Maak je eigen Japanse zentuin: leuke tips

Geplaatst op

De Japanse zentuin is ontstaan in Japan en is onderdeel van de zentraditie. Zen is ontstaan uit het boeddhisme en is een manier van meditatief leven. De zentuin is van origine onderdeel van een zenklooster waar zenmonniken bij elkaar leven om zen te beoefenen. In deze blog vind je leuke tips om zelf een zentuin in te richten.

Wat is de sfeer van een zentuin?

Om te beginnen gaat het erom dat je een sobere setting maakt waarin geen afleidingen zijn. Het is een grote tuin die bestaat uit één ruimte. Je vindt er geen indeling in vakken in. In de zentuin ligt siergrind, vaak in een sobere tint, bijvoorbeeld grijs. In een authentieke zentuin vind je altijd een hark, want het grind wordt als meditatieve oefening geharkt. Er is nauwelijks beplanting te vinden in een zentuin en als die er wel is, moet deze altijd ondergeschikt zijn aan de stenen. Als je water in je zentuin wilt, dan kun je kiezen voor een rustig kabbelende waterschaal. Dat zorgt voor een rustige setting.

Hoe leg ik een zentuin aan?

Maak voordat je begint een plan van aanpak. Zo kun je de tuin alvast in grote lijnen invullen. Wat heb je allemaal nog meer nodig? Denk aan deze dingen: gebruik alleen natuurlijke materialen, want het is tenslotte een zentuin die het charisma van zuiverheid moet hebben. Dan kun je echt geen plastic elementen gebruiken. Kies geen hoge planten, zorg voor een overzichtelijke tuin. Leg het grind op de grond en zet daarnaast bamboe. Een zentuin moet een zekere leegte uitdrukken, maar om iets uit te kunnen drukken heb je iets nodig, taal of objecten. Dat is een contradictie.

Een Boeddhabeeld kopen

De meningen zijn verdeeld over de vraag of je een Boeddhabeeld mag kopen voor jezelf. Veel mensen denken namelijk dat dit ongeluk brengt. Wanneer we naar de leer van het Boeddhisme kijken, komen we er achter dat deze niets zegt over ongeluk dat het kopen van een Boeddha brengt. Je hoeft dus niet bang te zijn voor bad karma.

Waarom een zentuin?

Veel mensen worden geleefd door hun hectische bestaan. Dat maakt het moeilijk voor ze om te genieten van de kleine dingen. Door te kunnen relaxen in een zentuin nemen ze weer de tijd voor momenten van stilte. Door vaker de tijd te nemen voor rustige dingen, ga je het kleine meer waarderen. Een zentuin is een plek om tot jezelf te komen.

Gerelateerde berichten

Wat voor tegels passen bij een mediterrane tuin?

Van het weekend was ik naar een tuincentrum samen met mijn vriendin om een nieuwe tuin uit te zoeken. We wonen in een mooie nieuwbouwwoning en de...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden