Van Ginkel

Sierbestrating aanleggen: het stappenplan

Geplaatst op

De professionals maken het leggen van sierbestrating gemakkelijk, maar met de juiste materialen en wat handwerk is het niet helemaal de grote onderneming die je van te voren mag denken. Volg deze eenvoudige stap-voor-stap voorbeeldgids voor het aanleggen van sierbestrating

Voordat je begint

Teken een eenvoudige plattegrond van je huis en tuin, waarbij je schetst waar je wilt dat er geplaveid wordt. Als je plan eenmaal is afgerond, leg dan de lengtes van de touwtjes uit om de afmetingen van je beoogde terras af te bakenen. Als je hier blij mee bent, laat het graven dan beginnen.

Stap 1: Voorbereiding van de locatie

Afhankelijk van de grootte van het gebied wordt met behulp van de schop of de minigraafmachine tot het geadviseerde niveau uitgegraven. Dit is afhankelijk van je bestaande. Als je zachte plekken in de bodem vindt, kan verder graven nodig zijn. Deze plekken kunnen dan worden opgevuld en geconsolideerd met ondergrondmateriaal. Verwijder alle afvalmateriaal van het terrein met behulp van een kruiwagen en sla het over. Bij het gebruik van graafmachines dient je de richtlijnen van alle fabrikanten in acht te nemen, inclusief aanvaardbare blootstellingsniveaus en in het bijzonder gehoorbescherming te gebruiken.

Stap 2: Randsluitingen

Bij het bereiden van het mengsel, vermijd directe behandeling van cement, bedek altijd je huid. Gebruik de cementmolen om 1 deel cement en 6 delen ballast te mengen tot een betonnen fundering van 100 mm dik voor de randverbinding. Zorg ervoor dat de randbeveiligingseenheid die op de fundering moet worden geplaatst op de gewenste afwerkingsgraad komt te staan met behulp van de snaarlijn en de waterpas. De randverbinding kan een stoeprand zijn van een dik bestratingsblok (minstens 60 mm).

Stap 3: De ondergrond

Breng de sub-basis van MOT Type 1 aan met de hark en verdicht grondig met de trilplaatverdichter in lagen van 50 mm tot het gewenste niveau is bereikt. Breng een 50mm niveau van licht vochtig, grof, scherp zand aan en verdicht het dons, wederom met behulp van de trilplaatverdichter, tot een diepte van ongeveer 35mm. Vervolgens moet er nog eens 20 mm scherp zand worden opgeharkt en met behulp van de afwerkingsrails en touwtjeslijn worden geëgaliseerd tot de juiste valhoogte. Bij het gebruik van trilplaatmachines dienen alle richtlijnen van de fabrikant in acht te worden genomen, inclusief aanvaardbare belichtingsniveaus en in het bijzonder gehoorbescherming te worden gebruikt.

Stap 4: Installatie

Vergeet niet om bij het tillen en dragen van bestratingseenheden altijd rekening te houden met het gewicht voordat je probeert te tillen. Als het gewicht zwaar is, let er dan op dat je je vingers niet bekneld raken tijdens het hanteren van de bestratingseenheden. Volg het door je gewenste legpatroon en zorg ervoor dat je de blokken uit drie of meer verschillende verpakkingen tegelijk plukt om het risico van kleurvlekken te minimaliseren. Zodra alle blokken op hun plaats zijn gelegd, moet je een aantal blokken uitsnijden om het gebied af te maken. Het doorslijpen van blokken kan het beste gebeuren met behulp van een bloksnijder of een diamantschijvensnijder. Zorg, waar mogelijk, altijd voor waterafstotende snijapparatuur. Volg bij het gebruik van snijapparatuur alle richtlijnen van de fabrikant, inclusief aanvaardbare blootstellingsniveaus, en gebruik in het bijzonder oogbescherming.

Stap 5: Afwerking

Borstel met behulp van de bezem de drooggemaakte ovenzand in alle voegen en verdicht deze grondig met behulp van de trilplaatverdichter, zodat alle blokken op het gewenste afwerkingsniveau staan. Vervolgens wordt het zand opgevuld en opnieuw gecompacteerd zodat er geen voegen open blijven staan.

Checklist voor materialen en gereedschappen

De sleutel tot het starten van dit soort projecten is de uitrusting, het juiste gereedschap en materiaal voor de klus en het bij de hand hebben ervan. De hoeveelheden van de volgende materialen variëren afhankelijk van de grootte en de ondergrond van je terras.

Materialen

 • Subbasis MOT Type 1
 • Scherp zand
 • Beton en mortel
 • Gedroogd Zand
 • Blokbestrating

Gereedschap

 • Troffel
 • Gereedschap
 • Snaarlijn
 • Rubberen hamer
 • Waterpas
 • Schop
 • Kruiwagen
 • Bezem
 • Vibrerende Plaatverdichter

Gebruik bij het uitvoeren van deze werkzaamheden persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals veiligheidsschoenen en -handschoenen, veiligheidsbril, stofmasker, oorbeschermers en kniebeschermers.

Gerelateerde berichten

Wat voor tegels passen bij een mediterrane tuin?

Van het weekend was ik naar een tuincentrum samen met mijn vriendin om een nieuwe tuin uit te zoeken. We wonen in een mooie nieuwbouwwoning en de...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden