Van Ginkel

Tips voor de ultieme terrasverlichting

Geplaatst op

Het verlichten van je tuin zorgt ervoor dat je ook in de avond kunt genieten van het uitzicht in en op jouw unieke tuin. Je creëert er bepaalde sferen mee, maar hierbij dien je wel rekening te houden met een aantal zaken. De verlichting kan de sfeer maken, of juist breken. Lees mee en laat je tuin stralen tijdens de zwoele zomeravonden!

Soorten terrasverlichting

Het type lamp dat je kiest kan van invloed zijn op het energierendement en op de algehele uitstraling van je verlichtingsontwerp. Twee van de meest populaire opties zijn LED en gloeilampen, waarbij de gloeilamp eigenlijk al niet meer van deze tijd is.

Led-terrasverlichting

Led-verlichting is over het algemeen zeer levendig en energiezuinig. Een ledlamp is ongeveer 10x zuiniger dan een traditionele gloeilamp. Het voordeel hiervan is dat je gemakkelijk meerdere ledstrips met elkaar kunt verbinden, zonder dat je in de problemen komt met de stroomcapaciteit.

Gloeilampen

Gloeilampen zorgen voor een wat zachter verlichtingseffect dan LED’s. Als je op zoek bent naar een gezellige, rustige sfeer, kunnen gloeilampen een goede keuze zijn. Over het algemeen zijn de led’s van tegenwoordig ook in meerdere kleuren beschikbaar en kun je zelfs allerlei kleuren op maat instellen via bijvoorbeeld je smartphone. De gloeilamp is tegenwoordig not-done en wordt door veel winkels al niet meer verkocht.

Solarlampen

Voor nog meer energiebesparing is een solarlamp geschikt. De solarkappen bovenop de lamp nemen de zonnestralen op en zetten dit om in energie. Na zonsondergang gaan de lampen automatisch aan en produceren ze een aangenaam zacht licht.

Verschillende opzetstijlen en -vormen terrasverlichting

De meest voorkomende terrasverlichting blijven de koorden met lichtbulbs zoals je ze kent tijdens feestjes onder een partytent. Voor een stijlvolle inrichting van je tuin kun je echter verder kijken met terrasverlichting voor buiten. Bekijk hieronder een aantal stijltips voor in je tuin:

  • Langwerpige lantaarns: bijvoorbeeld voor trottoirverlichting of verlichting van een zithoek.
  • Spots: verlichting van een specifiek gedeelte in een tuin, wat eruit moet springen. Denk bijvoorbeeld aan een plantenbak of een kunstwerk.
  • Bakstenen lamp: lijken bij daglicht op reguliere stenen en vallen minder op dan andere lampen. Het licht schijnt naar boven om bijvoorbeeld hoger liggende objecten te accentueren.
  • Koordlampen: de traditionele streng van lichtbulbs die meestal gebruikt worden als feestverlichting.

Gerelateerde berichten

Wat voor tegels passen bij een mediterrane tuin?

Van het weekend was ik naar een tuincentrum samen met mijn vriendin om een nieuwe tuin uit te zoeken. We wonen in een mooie nieuwbouwwoning en de...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden